Prof. Dr. Mesut Çetin

Panik İçin Nefes Teknikleri

Gelenek ve deneyim, solunum kontrol tekniklerinin kullanımını teşvik eder ve bilimsel çalışmalar giderek daha iyi bir fikir olduğunu göstermektedir. Bunun bir istisnası PANİK BOZUKLUK HASTALARIDIR: Çünkü, sık sık nefes almaya odaklanmak, fiziksel durumları sürekli kontrol eden, doktor doktor dolaşan (kalp krizi, felç, beyin kanaması, vs gibi ) panik atak geçiren insanlar için iyi bir fikir değildir. Bu durumda,kalp hızı, tansiyon, kas gerginliği veya nefes alma gibi beden işlevlerine odaklanmış olan panik hastalarında gerçekten paniği ve hastalık hastalığı tavrını artırabilir. Çünkü bu hastalar zaten sürekli “şimdi ona dikkat ediyorum, nefesim düzenli görünmüyor. Boğuluyor muyum? Aniden kalbim durursa ne olacak? Ya nefes almayı uykuda unutursam? ” düşüncelerle beden işlevlerini sürekli kontrol etmektedirler.

Panik Hastalarında Nefes Alma Teknikleri Bir Terapist Gözetiminde Test Edilmeli ve Uygulanmalıdır!

Panikte biraz daha nefes yavaşlatılmalıdır. Mesela, her aldığı nefesi 10 saniyeye kadar içinde tutma gibi. Böylece farkında olmadan hızlı nefes alma ve vermeyle (hiperventilasyon) vücuda fazlasıyla giren oksijen ve fazla atılan karbondioksit sonucu oluşan kanın solunumsal alkaloz durumu yeniden restore edilebilir.

Bu fenomen, endişeli hastaları doğrudan duygularıyla yüzleşmeleri için eğitmek için davranışsal terapi seanslarında kullanılır.

Ayrıca terapiler sırasında panik hastalarına uzman eşliğinde kasıtlı olarak hiperventilasyon yaptırılarak, hastalarda yapay olarak panik belirtileri çıkartılabilir ve böylece hastalar paniği daha iyi tanır ve yenme konusunda da gerekli manipülasyonları öğrenmiş ve panikten korkulmaması gerektiğini kavramış olurlar.

Tabii ki bunların bir uzman eşliğinde yapılması ve hastaya ve hatta yakınlarına öğretilmesinde fayda vardır.